Mugg kan vara knepigt att bli av med.

Utslag i karleden

Eksemliknande utslag i karleden kallas mugg. Andra symtom kan vara svullnad, värme eller ömhet från hov/karled. Även om hästen bara har lindringa symtom gör rent karleden direkt så att inte muggen sprids och förvärras.

Första åtgärd är att använda mild tvål och ljummet vatten och därefter torka ordentligt. Mugg kan se ut på olika sätt. Det kan vara torr eller vätskande utslag. Torr mugg smörjs med en mjukgörande salva. Har hästen vätskande sår, tvätta på samma sätt, men använd ingen salva. Det är viktigt att "mugghästar" får röra på sig mycket. Genom cirkulationen i benet hålls igång skyndas läkningen på. Om muggen inte blir bättre eller tvärtom förvärras på ett par veckor, kontakta veterinären.

Utslag på kroppen
Hudåkommor kan vara allt från eksem till regnskållor och ringorm. Om det är kliande utslag är det ofta parasiter eller allergier. Om det inte kliar kan det vara bakteriella angrepp eller svampangrepp.

Är det kliande eksem som kommer sommartid kan det vara fråga om sommar- eller soleksem. Det blir bättre om hästen får gå med insektstäcke. Kontakta veterinärer för att få tips på hur det går att få bukt med hudåkommorna, även om de flesta hudutslag som orsakas av svamp eller bakterier läker ut av sig själva.

Dessvärre är de ofta mycket smittsamma, vilket kräver att du sanerar både din utrustning och stallet för att inte smittan ska spridas. Ringorm är en hudinfektion som även smittar människan, så slarva inte med hygienen.


Senast uppdaterad: 2017-11-15

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Samarbetspartner

Annons