Så här räknar du ut hästens vikt


Hästens vikt kan beräknas med ett måttband. Mät omkretsen från en punkt precis bakom manken, runt hästens kropp vid sadelgjordsstaden (se bild nedan).
Måttet omvandlas sedan med hjälp av nedanstående tabell till vikt i kilo. Tabellen ger inte den exakta kroppsvikten för varje centimeter, men genom att jämföra omkretsen från gång till gång ser man lätt om hästen har ökat eller minskat i vikt och i så fall uppskatta hur mycket.

Källa: Mats Hellbergs, Hästhållning i praktiken.

Det är viktigt att hästen inte spänner sig när man mäter och att mätningen sker under ungefär samma förutsättningar, dvs inte efter hårt arbete ena gången och efter att hästen precis ätit sitt foder nästa gång.

Det är inte bara mängden grovfoder som är viktig för hästen, utan också mängden näring. Näringsinnehållet i grovfodret bestäms av hur gamla växterna är vid skörd. Unga och späda gräsplantor innehåller mer näring än äldre, förvuxet gräs. För att ta reda på näringsinnehållet måste du skicka ett foderprov för analys till ett foderlaboratorium. Du kan inte själv se på fodret om det har ett högt eller lågt näringsvärde.


Senast uppdaterad: 2009-03-13

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Samarbetspartner

Annons