Gräs, hö och hösilage är exempel på grovfoder.

Grovfoder


Grovfodret är basen i hästens foderstat. Exempel på grovfoder är ensilage, hösilage, hö, halm och lucern.

De två första fodermedlen är inplastat gräs. Det är ett dammfritt grovfoder, något som är viktigt för att hästens lungor ska fungera på rätt sätt. Ensilage innehåller mer vatten än hösilage. Både hösilage och ensilage plastas in för att skydda fodret mot syrerik luft, därför är det begränsad hållbarhet i en öppnad bal. Räkna med att en öppnad bal håller omkring fem dagar. Om det är sommar och varmt blir hållbarheten ännu kortare, ofta inte mer än två till tre dagar.

Hö, halm och lucern är torkade foder, som är känsliga för fukt. Om de inte lagras helt torrt drar de åt sig fukt och börjar mögla. I höet syns mögel som ett fint damm. Utfodra aldrig med mögligt foder! Lucern är en speciell växt som i allmänhet innehåller mer protein än vanligt hö, hösilage och ensilage. Halm är inte bara strö, halmen kan också användas som foder. Men halmen är näringsfattig, så se det mer som ett sysselsättningsfoder.

Hur mycket grovfoder behöver hästen?
Inplastat grovfoder som hösilage och ensilage måste alltid utfodras i större mängd än hö, eftersom dessa är mer ”utspädda” med vatten. Vid utfodring av hösilage och ensilage måste du lära dig begreppet torrsubstanshalt, som förkortas ts-halt. Torrsubstansen i fodret är allt som inte är vatten. Det är i torrsubstansen som näringen finns. Om ett hösilage har 60 procent ts-halt så består det alltså av 40 procent vatten.

För att hästen ska må bra behöver den utfodras med minst 1 kg torrsubstans per 100 kg kroppsvikt och dygn. En häst som väger 500 kg ska ges minst fem kg torrsubstans varje dygn, men gärna mer. Fem kg torrsubstans motsvaras av 6 kg hö, eller av 8,5 kg hösilage med 60 procent ts-halt. Allt beror på hur mycket vatten grovfodret innehåller och hur mycket av det du minst måste fodra. Observera att grovfoderregeln talar om hur mycket grovfoder hästen MINST måste ha, det är i de allra flesta fall bättre att ge hästen mer grovfoder än den minst behöver. Så här räknar du ut mängden torrsubstans:

Så här räknar du ut hästens vikt.


Senast uppdaterad: 2009-03-20

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Samarbetspartner

Annons