Kom inte för nära!

Ett talande kroppsspråk

Hästar kommunicerar med varandra via kroppsspråket, sitt min- och öronspel. De gör många fler tecken med kroppen, än vad de ger ljud ifrån sig. Öronen är lätta att se och kan visa flera olika signaler. En häst med bakåtstrukna öron är arg eller irriterad och en häst med spetsade öron framåt är vänligt inställd.

Det ligger i hästens natur att vara observant på små förändringar i minspel och kroppsspråk, för näst efter öronspelet är hästansiktets mimik det viktigaste sättet för hästar att kommunicera med varandra. Mimiken kan många gånger vara svårt att tolka för människor, det kanske bara är en skrynklad överläpp, en vidgning av näsborrarna eller en ryckning i ena käkmuskeln. Om fara hotar ställer sig hästen med högt huvud och svans. Andra hästar ser direkt att det är fara å färde.

Hur är det med humöret?
Öronen lite åt sidorna - Hästen vilar och är avslappnad. Väck den varligt
Öronen spetsade framåt - Glad och nyfiken
Öronen strukna bakåt - Hästen är arg eller irriterad.
Ena örat bakåt - kan betyda att den lyssnar.

En rädd häst visar ofta vitögat, öronen spelar åt alla håll och kanter och hela kroppen är på spänn.

Kroppskontakt
Hästar gillar att putsa varandra. Två hästar som tycker om varandra gnuggar och kliar gärna på varandras mankar och ryggar med tänderna. Du ser ofta detta beteende på sommaren när det finns gott om flugor och andra irriterande insekter. En annan typ av kroppsvård är att hästen rullar sig. Den kan rulla bara på ena sidan, men är den vig och smidig rullar den gärna över på andra sidan.

När hästen vill vara ifred
Boxen är hästens hem. Där kan den slappna av och får vara sig själv. Respektera hästens behov av att få vara ifred när den äter och vilar.


Senast uppdaterad: 2009-01-30

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Samarbetspartner

Annons