Rolf-Göran Bengtsson-Clarimo Ask GCT

Underlaget kan aldrig överdrivas

Underlaget är viktigt vid all ridning och särskilt när hästen ska prestera, i till exempel en hopptävling.

I veterinär Elin Hernlunds avhandling beskriver hon detaljer kring vad som händer när den hoppande hästens hovar kolliderar med marken och vilka påfrestningar det innebär. Höghastighetsfilmer visade att landningshastigheten efter hinder var högre för en Elin Hernlund

hopphäst än för en travhäst i fullt tempo. Det ger en ökad förståelse för vilka utmaningar hästens hovar och ben utsätts för under träning och tävling.

– Underlaget som hästen tränas och tävlas på är en av de faktorer som påverkar risken för skador och hur hästen presterar, säger Elin Hernlund som på fredag den 27 maj presenterar sin avhandling vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Uppsala.

– Läs mer hos HästSverige.

– Kolla Svenska Ridsportförbundets digitala blädderbara guide Ridunderlag.

– Eller ladda ner guiden som pdf.

På stora bilden – Rolf-Göran Bengtsson och Clarimo Ask i en 1.50 hoppning. FOTO: Stefano Grasso/Longines Global Champions Tour

RonjaLondon2

Ronja tar hästpaus, nästan, i London

"Jag vet knappt var jag ska börja . . ."

Nytt i bloggen.

RonjaKalletradtext

Norrkoping1

De vann biljetter till Norrköping International Horse Show

Tjugofem lyckliga vinner två biljetter var till en valfri dag under Norrköping International Horse Show torsdag till söndag den 26–29 maj. nihs50x50

KOLLA VINNARLISTAN HÄR

Lars Nilsson-Owe Sandström-russ1 160311 RT

Showtajm! De flyttar Sverige till Aachen

Sverige har tackat ja till att vara årets partnerland under de stora ryttartävlingarna i tyska Aachen. En särskild knorr är att drottning Silvia, som ju är född i Tyskland, kommer att inviga evenemanget. Men hon får nog ändå ursäkta – hästen spelar huvudrollen när Sverige ska showa loss inför miljontals tv-tittare och 40 000 på läktarna. 


Rustad för reining!

Spins, sliding stops och rollbacks. Det ryker i sanden och tjoas på läktaren när fartfyllda reiningekipage intar arenan. Här får du snabbskolan och stiltipsen från ridsportens färskaste tävlingsgren.

Javisst, herr minister . . . är hästar bäst

Det var bara andra gången i livet som idrottsminister Gabriel Wikström satt till häst. Men utan minsta tvekan stack han foten i stigbygeln och satt upp på Pyret när han häromdagen var på besök hos Lurbo ridklubb utanför Uppsala.

Från ”shettis” till unga ryttare-final

ghs-balk-webb-rod

Hon började på en shetlandsponny som slängde av henne minst en gång under varje ridtur. I dag är Ebba Falkenklev 19 år och blev tvåa och bästa svensk i den internationella unga ryttare-cupen under Gothenburg Horse Show.

”De ska visa vilja och mod, men vara försiktiga”

Moderatledaren pratar häst

Få svar från Häst&Ryttares experter

Avståndstabell för bomövningar och hoppning

Quiz om kraftfoder: de rätta svaren

Ny teknik på hästryggen

OmslagFB
puff-expertsvar

Träning för ryttare

Ridövningar

puff-boktips2