Rustad för reining!

2016-06-17

Spins, sliding stops och rollbacks. Det ryker i sanden och tjoas på läktaren när fartfyllda reiningekipage intar arenan. Här får du snabbskolan och stiltipsen från ridsportens färskaste tävlingsgren.

Reining är en del av Svenska Ridsportförbundet sedan den 1 januari 2016, och är som dressyren en bedömningsport där domaren tittar på mjukhet, finess, attityd och snabbhet.

Sporten har sitt ursprung i USA och cowboyernas arbete med hästar och boskap. Att vända helt om "på en femöring" efter en kalv är till exempel att göra en spin och är i dag en del av ryttarnas program, eller mönster, på en tävling. HÄR kan du läsa mer om hur reining går till.


Några måsten i reiningutrustning 

HATTEN är superpersonlig och används på tävling. Precis som i dressyr bär ungdomar till och med 18 år alltid hjälm.

JEANSEN ska vara nästan lite för långa, så att de inte åker upp längs med bootsen. Det är viktigt att sömmarna sitter rätt och inte skaver.

Anders och Felix liten
Reiningmodeller av rang. Ungdomsryttaren Felix Larsson och landslagssenioren Johan Svensson i rätta stuket på skjortor och jeans.

CHAPSEN ska hänga på bootsen och vara en god bit längre är ryttarens ben.

SKJORTAN är reiningryttarnas dressyrkavaj. 

BOOTSEN ska ha en liten kant på baksidan där sporrarna ska kunna ”hänga”.

TRÄNSET kan i stället för pannband ha en rem från nackstycket, med hästens öra där mellan, till sidostycket. Träns över ett öra kallas ”enöras”.
Reiningträns 

TYGLARNA är delade och ska användas så lite som möjligt. Det är framförallt av säkerhetsskäl som tygeln är delad, för att hästen inte ska kunna fastna när cowboyen har fullt upp med att fånga in sin bokskap. På ranchen är det också praktiskt att kunna snurra ena tygeländan runt sadelhornet och leda hästen i den andra.

Tygelns bredd, tyngd och känsla är viktiga egenskaper eftersom en reiningryttare rider på en hand för att med den andra kunna hantera lassot. Reininghästen går på finstämda hjälper och så kallad neckreining, det vill säga att hästen reagerar när du lägger an tygeln mot halsen.

Reiningsadel

SADELN skiljer sig lite i sätet och i fendrarna (stiglädren) från andra westernsadlar för att ge extra stöd i stoppen och en nära kontakt med hästen. Den här sadeln är från bobscustomsaddles.com 
sadelpad highridge 

PADDEN är som dressyrens schabrak och finns i fina mönster och färger.

BEN- OCH KNÄSKYDD är tillåtna på tävling och brukar matchas.

BAKSKORNA är A och O för slidingstoppet, de är bredare och lite längre baktill för att hästen ska glida bättre i stoppet.

Beltbuckle liten

BELT BUCKLE. Ett snyggt spänne på bältet är som ett smycke för reiningryttaren. Det är också en statusmarkör för tävlingsryttaren som hen oftast är mycket stolt över och kanske har fått som pris på en stor tävling.
Helene Hokkanen  liten 

”Jag gillar stadiga boots med fyrkantig tå som funkar att både rida och gå. De ska vara snygga både uppifrån och från sidan. Vi reiningryttare har ofta en lite lägre klack än andra westernryttare. Hatten är också viktig. Jag har två hattar och alltid i filt. 
Landslagsryttare Helene Hokkanen om viktiga prylar i reininggarderoben.

Boots mindre

Helenes favoritboots från justinboots.com

Tack till Anette Bergendorff, Katja Stadius och fotograferna Björn Bernström och Mi Ritzén.

Omslag 3 2019
puff-expertsvar

Träning för ryttare

Ridövningar

puff-boktips2

Nytt från förbundet