Britt tycker

Britt tycker

2017 07 07

När bilister bryr sig – ”betala” tillbaka

Jag bor nära två stall och ofta när jag kommer i min bil möter jag en eller flera ryttare på den smala asfaltsvägen, eller jag behöver köra om dem.

Ryttare som jag själv är, saktar jag så klart ner, eller stannar helt en stund och släpper förbi ekipaget/ekipagen.

Men ryttarna verkar inte ens märka det. Så gott som varje gång tittar de bara rakt fram, åt ett annat håll, eller sitter och pratar med varandra. Okej, tänker jag. Här hade jag kunnat blåsa förbi bara. De här ryttarna är uppenbarligen tvärsäkra på sina hästars icke-reaktioner på bilar och bryr sig inte det minsta.

Nästa gång jag möter en häst eller behöver köra om en – varför ska jag då bry mig? Så känner jag varje gång jag blir sådär ignorerad. Och jag kan bara tänka mig hur det känns för den bilist som inte överhuvudtaget är hästmänniska.

Så möt bilistens blick. Nicka mot hen, höj handen, eller vad som helst egentligen. Bara visa att du där på hästryggen uppmärksammade att jag bakom ratten uppmärksammade dig.

De som fortsätter köra fort-fort förbi oss ryttare, och de som kanske till och med tutar och kör riktigt nära, kan vi kanske aldrig riktigt skydda oss ifrån. Men vi kan värna dem som bryr sig.

HÄR KAN DU LÄSA vad som gäller i trafiken för dig som är ryttare.

OCH VAD SOM GÄLLER för dig som är bilist.

Ha en fortsatt fin sommar!

Britt Ledbergchefredaktör   Mejla!   Nå oss på Facebook

 

2017 01

Jag studsade till över de hårda kommentarerna efter Peder Fredricsons Jerringpris i måndags kväll – ”röstkupp”, ”ett dåligt skämt”, ”ovärdig vinnare”, ”lättledda unga hästtjejer” som röstar. De blev till slut obehagligt att läsa och jag fick tankar på de troll som smyger runt i kommentarer på nätet. 

Efter ett slag bytte de hårda orden karaktär i mina ögon och blev bara förtrödna och sunkiga. Började tangera debatten om att ridsport = ”tjejsport = icke idrott. Jag har skrivit om det tidigare i Häst&Ryttare, om det att fler män i vår sport plötsligt skulle legitimera den till en riktig idrott.

Här fanns nu en både idrottslig prestation – ett OS-silver – och en populär idrottare att hylla, och det ville många göra.

Peder Fredricson fick 45 000 fler röster än hans närmaste Jerringpris-konkurrent golfaren Henrik Stenson och 160 000 fler än simmaren Sarah Sjöström, placerad trea i omröstningen. Enligt programledaren för SR:s P4 Extra, Lotta Bromé, ledde Peder omröstningen från det att den startade tills den avslutades under galakvällen. 

Se när Peder tar emot priset.

Jerringpriset delades ut första gången 1979 efter intiativ av Radiosporten. Så här säger chefen där, Markus Boger, om årets omröstning:
– Många vet nog inte hur många som faktiskt håller på med ridsport.

Det är ju svårt att begripa varför inte samma ”röstkupp” pekades ut som grund till segern när Henrik Stenson vann 2013 och Sarah Sjöström 2014 och 2015? Eller när speedwayföraren Toni Richardsson 2005 vann före utförsåkaren Anja Pärsons två VM-guld och friidrottaren Sanna Kallur 2006 före hockeylaget Tre Kronors OS-guld? som Aftonbladets sportjournalist Kristoffer Bergström frågade sig i SVT morgonen efter årets prisutdelning.

Fakta om priset och några kommentarer – från bland andra Rolf-Göran Bengtsson.

Peder Fredricsons egen kommentar

Jag är övertygad om att både tjejer och killar, kvinnor och män, inom ridsporten är stolta över att ägna sig åt just den här idrotten. Här sprids en förmåga att ta ansvar och visa ödmjukhet. Här odlas ledaregenskaper och konsten att fatta snabba och kraftfulla beslut – allt det som krävs för att på bästa sätt ta hand om inte bara sin egen idrottsliga prestation utan också ett levande djur – hästen.

Jerringpriset till Peder Fredricson visar på just den kraften. Och det har nu ”hästfolket” visat hela Sverige. Så välkommen till ridsporten!

Britt Ledberg, chefredaktör   Mejla!   Nå oss på Facebook

 

PS. Förtröden är ett användbart skånskt ord som kan översättas ungefär med missunnsam, avundsjuk.

PS 2. Det här är andra gången en idrottare från ridsporten vinner Jerringpriset. Hoppryttaren Rolf-Göran Bengtsson tog emot det vid Idrottsgalan 2012 med den hittills största röstmarginalen, 44,6 procent. Även då dundrade för övrigt kommentarerna om ”röstkupp.”

Nytt från förbundet