VIKTIG RÄTTELSE!

I Häst&Ryttare nummer 5/2015 står det på sidan 33 i faktarutan "Regler i Sverige" att det vid hopptävling är obligatoriskt med godkänd säkerhetsväst till och med det år ryttaren fyller 16 år. Det ska förstås vara 18 år.

SakerhetLeder2RF 01088

Häng med till ryttar-VM 1990

Ryttar-VM 1990, i Stockholm.

"SAGOHÄSTEN" MILTON och John Whitaker petades till silverplatsen i VM-finalen, men vad gjorde väl det för Miltons alla fans. På läktaren satt legendariske Anderrrrs Gerrrrnandt och kommenterade för Sveriges Television och kungabarnen och pappa Carl XIV Gustaf invigde mästerskapet tillsammans med en kadrilj av barn på käpphästar.

I år är det 25 år sedan det första samlade ryttar-VM hölls. Evenemanget gick till Stockholm i hård konkurrens med Lissabon och Rom. Här skrevs sedan historia – som lever än i dag. Läs mer och se fler bilder i senaste numret av Häst&Ryttare, 5/2015.

Och klicka på omslaget här intill och läs om något av allt det andra som också finns i tidningen.

HÄR ÄR källorna till artikeln "Använd huvudet när du rider" i nummer 5/2015

1062 Frie Reitkappe

Foto: Karl-Heinz Frieler

TILL ARTIKELN ”Använd huvudet när du rider” i Häst&Ryttare nummer 5/2015 har använts drygt 35 internationella vetenskapliga artiklar som plockats fram via databaser och som handlar om skador vid hästhantering och ridning. Studier som handlar om specifika grupper utanför Svenska Ridsportförbundets område, såsom jockeys inom galoppen eller ren turridning, har inte tagits med.

Annika1

Annika rider mot alla odds

UNDER HELGEN DEN 20–30 AUGUSTI AVGJORDES SM för ryttare med funktionsnedsättning hos Sorunda Ridklubb söder om Stockholm. Här berättar vi om Annika Palm som skadade sig under en fälttävlan för drygt tjugo år sedan. I dag är Annika 45 år och sitter i sadeln igen, mycket tack vare frieserhästen Ylof. Men Annika rider med en ställning som stöttar hennes brutna rygg och måste då sitta fastbunden i sadeln, något som inte är tillåtet på tävling. Vi berättar Annikas historia och pratar även med Sandra Karlsson, 2014 års SM-vinnare, som ställde upp också i år. Läs också vad förbundskapten Agneta Aronsson säger om landslagets uppladdning.

Ännu mer finns att läsa HÄR.

TEXT: ANNA BJÖRE         FOTO: PER GROTH

Sugar Cup

Sugar Cup är träningsserien i terrängridning för alla barn och ponnyer. Se bilder och läs om träningsomgången hos Timrå Hästsportförening och få fakta om cupen.

På bilden rider Ella Filippa Velander på B-ponnyn Sugar som fått ge namn åt cupen.

Foto: Lotta Gyllensten

Ulla Håkanson: "Svensk dressyr behöver Carl Hester"

Häst&Ryttare träffade legendariska dressyrryttaren Ulla Håkanson under Falsterbo Horse Show i dag, torsdag den 9 juli, och frågade henne om hon håller med om att svensk dressyrsport har fått problem att hävda sig internationellt.

– Nej, tvärtom, tycker jag.

Under kvällen hölls sedan en framtidskonferens om svensk dressyr där landslagsryttare, tränare, domare, landslagsledare och Svenska Ridsportförbundets dressyrkommitté, slöt upp i Falsterbo för en diskussion.

Tävlingsgeneralerna Jana Wannius (Falsterbo Horse Show) och Tomas Torgersen (Gothenburg Horse Show) står bakom initiativet. – Svensk dressyr är bra, men har halkat efter i medaljlistan på stora mästerskap och det vill vi ändra på, säger de.


Ny teknik på hästryggen – reportage ur nummer 3/2015

Vibrika2roterad-p053

Granskning – hästnäringen och arbetsmiljön

Stora som små – alla kom de till Ungdomsdagen

Ponny-EM – Jacob Hellström vet hur det känns att vinna

Minihäst fixar sjukterapi

Tobbe Larsson väljer egna vägar

Zara — stjärna också på hästryggen

HR0315-p049-c1_Sida_01
Expert

Traning

ridovningar_225x195