Quiz om kraftfoder – de rätta svaren

Här är de rätta svaren i Häst&Ryttares quiz om kraftfoder i nummer 6/2015. Efter varje svar finns också en förklaring.

Detta quiz är producerat och faktagranskat av Cecilia Müller som är samverkanslektor och forskare på institutionen för husdjurens utfodring och vård vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Det finns mycket att läsa om såväl grovfoder som kraftfoder hos HästSverige – http://www.hastsverige.se – under fliken Foder&vatten.

  • 1. Hästar är anpassade för att äta gräs, men ibland finns det anledning att lägga till ett kraftfoder i foderstaten. När?

B = När hästen trots fri tillgång på vallfoder inte håller hullet.

Att hästen tränas och tävlas betyder inte att den per automatik behöver utfodras med kraftfoder. Det beror på vallfodrets innehåll av näring och hur stort näringsbehov hästen har. Hästen kan möjligen behöva lite extra näring vid pälsbyte, men det tillgodoses bäst genom extra grovfoder, inte via kraftfoder.

  • 2. Hur mycket energi finns det i 1 kilo havre?

 C = Lika mycket som i 1 kilo hö skördat i början av juni i Mellansverige.

Havre innehåller 9,7 MJ/kilo vilket är ungefär detsamma som energiinnehållet i 1 kilo hö skördat vid angiven tidpunkt. Energiinnehållet i 1 kilo torr befor är 11,3 MJ. Hur mycket det är i 1 kilo blötlagd betfor beror på hur mycket vatten man har använt. 1 kilo rapsolja innehåller cirka 33 MJ, det vill säga cirka tre gånger mer energi än 1 kilo havre.

  • 3. Vad skiljer mellan havre och korn?

A = Havre har lägre stärkelsehalt jämfört med korn.

Hästar har mycket begränsad kapacitet att bryta ned stärkelse i sin mag-tarmkanal och därför finns det maxgränser för stärkelserika fodermedel (max 0,4 kilo per 100 kilo kroppsvikt och utfodringstillfälle, det vill säga max 2 kilo havre eller korn per utfodringstillfälle för en 500 kilos häst). Överutfodring med stärkelse leder lätt till störningar i hästens mag-tarmkanal, till exempel magsår och kolik. Havre innehåller också mer fett, fibrer och lysin än korn och är därför mer lämpligt som hästfoder.

  • 4. Du har fått en vallfoderanalys som visar att det saknas protein i foderstaten. Vilka av följande fodermedel kan det vara aktuellt att komplettera foderstaten med?

C = Rapsexpeller eller linfrökaka, eftersom det är proteinrika fodermedel (cirka 270 respektive cirka 240 gram smältbart råprotein/kilo foder). Betfor, melass, majs och vegetabilisk olja är alla proteinfattiga fodermedel som inte kan täcka upp för ett proteinsvagt vallfoder.

  • 5. Många biprodukter från livsmedelsproduktion används som hästfoder. Några exempel på sådana är:

A = Potatisprotein och vetekli.

Potatisprotein är en biprodukt från stärkelseutvinning av potatis och vetekli är en biprodukt från de kvarnar som maler vetemjöl. Åkerböna, solrosfrö, rågvete och ris används också som hästfoder, men de är inga biprodukter från livsmedelsproduktion utan är hela råvaror.
Exempel på andra biprodukter som används som foder är drank som är en biprodukt från etanolframställning från vete, och betfor som är strimlade, torkade sockerbetor med tillsats av melass, vilka båda är biprodukter från framställning av socker och sirap från sockerbetor.

Havre

  • 6. Välj det alternativ där fodermedlen har rangordnats rätt efter sitt proteininnehåll, från högsta till lägsta.

B = Potatisprotein, soja, svarthavre, majs.

Potatisprotein innehåller 685 gram smältbart råprotein/kilo, sojamjöl 390 gram smältbart råprotein/kilo, svarthavre 70–80 gram smältbart råprotein/kilo och majs 55–65 gram smältbart råprotein/kilo.

  • 7. Linfrö är ett proteinfodermedel som i likhet med många andra oprocessade proteinfodermedel innehåller så kallade antinutritionella ämnen som kan vara skadliga för hästen att få i sig. Vad bör man tänka på om man utfodrar med oprocessat linfrö (alltså inte linfrökaka eller liknande)?

A = Att blötlägga eller koka linfröna före utfodring.

På så sätt motverkar man att det bildas cyanväte som är mycket giftigt och kan frisättas från linfrön då de kommer i kontakt med vätska. Genom att blötlägga linfröna frisätts cyanvätet före utfodring, och genom att koka linfröna i cirka 10 minuter förstörs det enzym som kan frisätta cyanväte. Vid blötläggning eller kokning bildas också ett slem som anses vara välgörande för hästar med tarmstörningar.
Det finns inga rapporterade fall av linfröförgiftning på häst i Sverige, och produkter som linfröpellets eller linfrökaka är riskfria att använda även utan kokning eller blötläggning.
Linfrö är ett bra proteinfodermedel för vuxna hästar och det finns ingen anledning att undvika det. Det är dessutom ett foder som kan odlas på ett bra sätt i Sverige, till skillnad från till exempel soja vars odling medför miljöproblem i framför allt Brasilien. Tyvärr hjälper det inte att blanda linfrö med andra fodermedel före utfodring, det behöver blötläggas eller kokas.

  • 8. Varför ska betfor aldrig utfodras torrt?

C = För att betfor sväller snabbt i kontakt med vätska. Att utfodra torr betfor kan orsaka förstoppning i hästens foderstrupe.

När blötlagd betfor är mjuk är den klar att utfodra. Betfor sväller snabbare i varmt än i kallt vatten. Betfor innehåller inga antinutritionella substanser. Att betfor är torrt har inget med näringsupptaget att göra.

  • 9. Vad är foderjäst?

A = Ett foder som består av bryggerijäst eller annan jäst och någon bärsubstans som till exempel vetefodermjöl.

Bärsubstansen sätts till för att det ska bli enklare att utfodra. Bakjäst kan innehålla samma art av jäst som foderjäst, men är färsk och inte avdödad och torkad. Dessutom är bakjäst inte registrerat hos Jordbruksverket som ett fodermedel.
Foder som står för länge före utfodring, särskilt blöta foder i varm miljö, kan jäsa och är då olämpliga att utfodra med, men de kallas inte foderjäst utan jäst eller skämt foder.

  • 10. Vad utmärker i regel ett fabrikstillverkat kompletteringsfoder?

B = Det innehåller oftast högre koncentration av mineraler, spårämnen och vitaminer än andra fodermedel, eftersom det är tänkt att utfodras tillsammans med grovfoder, spannmål och eventuellt något mineralfoder.

Det är sällan hästfoder förekommer i blöt form (bortsett från ensilage).

Vinnare i "Hästens färger"

HÄR ÄR DE tjugo som vann varsin uppsättning av de fina planscherna "Hästens delar och tecken" och "Hästens skelett och muskulatur", i tävlingen om hästens färger i Häst&Ryttare nummer 5/2015. De rätta svaren är 1 = Tigrerad, 2 = Fux, 3 = Black, 4 = Skäck, 5 = Skimmel, 6 = Brun, 7 = Isabell.

Juliana Kertzscher Grönwall, Malmö

Fia Denijs,  Sollentuna

Amanda Algotson, Gråbo

Nina Isaksson, Växjö

Amy Lundh, Jonsered

Ebba Marklund, Skellefteå

Isabelle johnsson, Hässleholm 

Gunilla Gabrielsson, Stockholm

 Hanna Andersson, Kållered

Alicia Davis, Billinge

Alice Wiklund, Öjebyn

Hedda Annerberg, Bromma

Maja Engqvist, Bromma 

Kalysta Mendes, Lund

Kjell Magnusson, Karlstad

Sandra Henriksson, Enhörna

Gabriella Sundh, Torslanda            

Mia Grön Robertsson, Långaryd

Emelie Fransson, Spånga

Wilma Bodewall, Ervalla

VIKTIG RÄTTELSE!

I Häst&Ryttare nummer 5/2015 står det på sidan 33 i faktarutan "Regler i Sverige" att det vid hopptävling är obligatoriskt med godkänd säkerhetsväst till och med det år ryttaren fyller 16 år. Det ska förstås vara 18 år.

SakerhetLeder2RF 01088

Häng med till ryttar-VM 1990

Ryttar-VM 1990, i Stockholm.

"SAGOHÄSTEN" MILTON och John Whitaker petades till silverplatsen i VM-finalen, men vad gjorde väl det för Miltons alla fans. På läktaren satt legendariske Anderrrrs Gerrrrnandt och kommenterade för Sveriges Television och kungabarnen och pappa Carl XIV Gustaf invigde mästerskapet tillsammans med en kadrilj av barn på käpphästar.

I år är det 25 år sedan det första samlade ryttar-VM hölls. Evenemanget gick till Stockholm i hård konkurrens med Lissabon och Rom. Här skrevs sedan historia – som lever än i dag. Läs mer och se fler bilder i senaste numret av Häst&Ryttare, 5/2015.

Och klicka på omslaget här intill och läs om något av allt det andra som också finns i tidningen.

HÄR ÄR källorna till artikeln "Använd huvudet när du rider" i nummer 5/2015

1062 Frie Reitkappe

Foto: Karl-Heinz Frieler

TILL ARTIKELN ”Använd huvudet när du rider” i Häst&Ryttare nummer 5/2015 har använts drygt 35 internationella vetenskapliga artiklar som plockats fram via databaser och som handlar om skador vid hästhantering och ridning. Studier som handlar om specifika grupper utanför Svenska Ridsportförbundets område, såsom jockeys inom galoppen eller ren turridning, har inte tagits med.

Annika rider mot alla odds

UNDER HELGEN DEN 20–30 AUGUSTI AVGJORDES SM för ryttare med funktionsnedsättning hos Sorunda Ridklubb söder om Stockholm. Här berättar vi om Annika Palm som skadade sig under en fälttävlan för drygt tjugo år sedan. I dag är Annika 45 år och sitter i sadeln igen, mycket tack vare frieserhästen Ylof. Men Annika rider med en ställning som stöttar hennes brutna rygg och måste då sitta fastbunden i sadeln, något som inte är tillåtet på tävling. Vi berättar Annikas historia och pratar även med Sandra Karlsson, 2014 års SM-vinnare, som ställde upp också i år. Läs också vad förbundskapten Agneta Aronsson säger om landslagets uppladdning.

Ännu mer finns att läsa HÄR.

TEXT: ANNA BJÖRE         FOTO: PER GROTH

Sugar Cup

Sugar Cup är träningsserien i terrängridning för alla barn och ponnyer. Se bilder och läs om träningsomgången hos Timrå Hästsportförening och få fakta om cupen.

På bilden rider Ella Filippa Velander på B-ponnyn Sugar som fått ge namn åt cupen.

Foto: Lotta Gyllensten

Ulla Håkanson: "Svensk dressyr behöver Carl Hester"

Ny teknik på hästryggen – reportage ur nummer 3/2015

Granskning – hästnäringen och arbetsmiljön

Minihäst fixar sjukterapi

Tobbe Larsson väljer egna vägar

Zara — stjärna också på hästryggen

Hast1506s1
Expert

Traning

ridovningar_225x195