Nummer 2/2015

Clara Löwén på Certina hopptränar hos Köpings Ridklubb.

Clara Löwén på Certina hopptränar hos Köpings Ridklubb. Foto: Roland Thunholm

I Häst&Ryttare nummer 2/2015 kan du läsa reportaget därifrån och om ridklubbarna Köping, Åsebo och Nyby–Torshälla som satsar på hoppning på lektionshästar för A-tränaren Lotta Björe. Du får också träffa Tinne Vilhelmson Silfvén när tidningen besöker hennes och Lövsta Stuteris anläggning i Florida, USA, och du kan läsa om reglerna som gäller för godkända ridhjälmar i väntan på ett nytt beslut i EU-kommissionen. Ett annat av reportagen, om hästnäringen och arbetsmiljön, kan du läsa delar av här på webben.

Klicka på omslaget här bredvid och läs mer om Häst&Ryttare.

Och du är alltid välkommen att höra av dig via mejlen info@hastryttare.se eller via Facebooksidan.

Granskning – hästnäringen och arbetsmiljön

Arbetsmiljo

 

ETT REPORTAGE UR DET NYA NUMRET AV Häst&Ryttare 2/2015

Inför ponny-EM i Malmö i augusti. Hallå där, Pelle Magnusson! Hur går arbetet med mästerskapet?

Pelle Magnusson

– Vi plockar ihop organisationen nu med 200–300 personer, alltifrån hindervakter till mig som tävlingsledare. Det finns redan en van organisation i Malmö eftersom vi haft tävling på internationell nivå där i 15 år nu.

– Det blir en hästfest under totalt två veckor. Först ponny-EM i dressyr, hoppning och fälttävlan den 5–9 augusti och sedan fälttävlan med Sweden Eventing Tour. Dagarna där emellan blir det troligen internationell dressyr.

– Till ponnyfälttävlan bygger vi en helt ny terrängbana med 33 hinder designade av Lars Christensson och byggda av mig och Daniel Trygg. Hoppningen får den internationelle banbyggaren Peter Lundström.

PonnyEM2015

  • Känns det annorlunda att arrangera ett ponny-EM?

– Ja, det blir särskilt roligt eftersom det handlar om ungdomar. Oftast rider man ett ponny-EM bara en gång och vi ska se till att de får ett minne för livet. Mästerskapet ska göra att de kan knyta de viktiga internationella band som idrotten kan bidra till och som känns inte minst viktiga i dessa tider när världen är så splittrad. Det är ett stort socialt ansvar för oss under den här tiden i Malmö, och det ska bli kul.

– Det är inte alla arrangörer som kan erbjuda även bad och semester. Här ligger själva tävlingsplatsen längs sandstranden Ribersborg och ungdomarna kommer att kunna bada också tillsammans med sina hästar. Och ett strandparty blir det, om vädret tillåter.

  • Hur många kommer att delta?

– Vi räknar med 150–170 ponnyer till start och vi hoppas att Sverige ska få ihop ett lag. Till dressyren räknar vi med 100-talet hästar och till fälttävlan 120 stycken, så det blir runt 400 hästar. Vi har 250 boxar och där kommer hästarna att flytta in och ut under de här veckorna.

Formella värdar för det samlade ponny-EM 2015 är Malmö City Horse Show och Svenska Ridsportförbundet.

Här kan du läsa mer om Ponny-EM 2015

Lunar terapihäst1

Minihäst fixar sjukterapi

Lunar, en amerikansk miniatyrhäst, har fått jobb som terapihäst på sjukhuset Rush University Medical Center i Chicago, USA. Glädjen är stor bland de intagna barnen när han kliver ur sin transport för att börja dagens arbete. 

Nu finns vi på Facebook

Facebook-logga (320x320) Följ oss också där.

De tog priset på Ryttargalan

Årets komet, årets häst, årets bragd - och många fler utmärkelser delades ut under årets Ryttargala på restaurang Berns i Stockholm där pristagarna glittrade i kapp med kristallkronorna. Häng med och läs om dem alla.

Tobbe Larsson väljer egna vägar

Tobbe Larsson är djursjukvårdaren som en dag bestämde sig för att bli hästartist. I det senaste numret drar Häst&Ryttare till Skåne en blåsig höstdag och tar reda på hur det egentligen kom sig.

Zara — stjärna också på hästryggen

Britt tar tyglarna på Häst&Ryttare

Hästtjejen som gillar att grilla politiker

Dressyrdrottningen som vet vad hon vill

Maria hittade tillbaka till hästarna

SvRF:s nya försäkring tecknas hos Länsförsäkringar

HR0215-p001-c1
Expert

Traning

ridovningar_225x195