Malin Baryard-Johnsson H&M Cue Channa 42 128532 Rom

Se OS-ryttarna på hemmaplan

Med OS i Rio de Janeiro, Brasilien, som knackar på dörren bara några veckor efter årets Falsterbo Horse Show blir tävlingarna i år ett sent test av de tänkta svenska OS-ryttarna. 

RonjaKallebenskyddbeskuren0623

Sommar, sommar . . .

 . . . och nya gosiga benskydd.

Nytt i bloggen.

RonjaKalletradtext

Lyckseledressyricentrum

Fest med häst mitt i stan'

Lägg dig i startgroparna. ÅRETS HÄSTVECKA I LYCKSELE arrangeras den 1 – 9 juli och det med 10-årsjubileum, något som firas med att sätta fokus på ungdomarna.

– Vi gör en rejäl satsning på yngre genom att för dem ha gratis anmälningar till alla tävlingar och aktiviteter, säger Lotta Lindström, ordförande i Hästveckan.

– De aktiva ungdomarna är vår framtid, även i denna verksamhet, säger hon.

Sara Algotsson Ostholt  78826

Med feeling för fälttävlan

Ryttarna "hoppar hus" och åskådare måste "trimma moppen" för att hänga med längs banan där det visas upp ett hundraprocentigt förtroende mellan ryttare och häst. Det här är fälttävlan. Läs mer om grenen, få proffstipsen för dig som publik – och vill du prova på som ryttare har vi länkarna.

Rekord i finalen för "Vi i stallet"

När årets final av kunskapstävlingen ”Vi i stallet” skulle avgöras i Östergötlands distrikt var hela 20 lag anmälda. Det blev ett rekord i antal deltagare för hela Sverige. Och man fick ta till utslagsfrågan för att kora en vinnare.

Underlaget kan aldrig överdrivas

Underlaget är viktigt vid all ridning och särskilt när hästen ska prestera, i till exempel en hopptävling.

I veterinär Elin Hernlunds avhandling beskriver hon detaljer kring vad som händer när den hoppande hästens hovar kolliderar med marken och vilka påfrestningar det innebär. Höghastighetsfilmer visade att landningshastigheten efter hinder var högre för en Elin Hernlund

hopphäst än för en travhäst i fullt tempo. Det ger en ökad förståelse för vilka utmaningar hästens hovar och ben utsätts för under träning och tävling.

– Underlaget som hästen tränas och tävlas på är en av de faktorer som påverkar risken för skador och hur hästen presterar, säger Elin Hernlund som på fredag den 27 maj presenterar sin avhandling vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Uppsala.

Rolf-Göran Bengtsson-Clarimo Ask GCT

– Läs mer hos HästSverige.

– Kolla Svenska Ridsportförbundets digitala blädderbara guide Ridunderlag.

– Eller ladda ner guiden som pdf.

På stora bilden – Rolf-Göran Bengtsson och Clarimo Ask i en 1.50 hoppning. FOTO: Stefano Grasso/Longines Global Champions Tour

Showtajm! De flyttar Sverige till Aachen

Sverige har tackat ja till att vara årets partnerland under de stora ryttartävlingarna i tyska Aachen. En särskild knorr är att drottning Silvia, som ju är född i Tyskland, kommer att inviga evenemanget. Men hon får nog ändå ursäkta – hästen spelar huvudrollen när Sverige ska showa loss inför miljontals tv-tittare och 40 000 på läktarna. 


Rustad för reining!

Javisst, herr minister . . . är hästar bäst

Från ”shettis” till unga ryttare-final

”De ska visa vilja och mod, men vara försiktiga”

Moderatledaren pratar häst

Få svar från Häst&Ryttares experter

Hast1603FBs1
puff-expertsvar

Träning för ryttare

Ridövningar

puff-boktips2