Så går det till

2016-02-10

Så går det till

I Working Equitation betonas samspelet med hästen, att rida noggranna vägar, ha lydnad men ändå ridning med lite fart och fläkt. Dessa moment är dressyr, teknik och speed.

Dressyr

Rids på en 20x40m bana. Hästen ska gå i rätt form och det är samma princip som i vanlig dressyr men med mer action. I svår klass rider man mycket tempoväxlingar i galopp, volter i olika storlekar, serpentiner med byten, åttvolter med byten, skrittpiruetter, diagonalslutor, halt från galopp, och snabba galoppiruetter. Bedömningen liknar den i vanlig dressyr med siffrorna 1-10.      

Teknik

I teknikmomentet rids vägar på en bana. De vanligast förekommande svårigheterna är att rida vägar mellan tunnor, skritta över bro, slalom mellan stolpar, hoppa över halmbalar, rida i rondell, öppna och stänga grind, ringa i en klocka i slutet av korridor, rygga i ett ”L” eller i en ”8” mellan tunnor, sidvärtsrörelse över en bom, plocka upp och ställa ned en lans i en tunna och ta en ring med en lans. Bedömningen liknar den i vanlig dressyr med siffrorna 1-10. 

Speed

Speedmomentet är detsamma som teknikmomentet fast på tid. Banan byggs om, precis som inför en omhoppning. I speedmomentet går det undan, och hästarna tycker att det är kul. Även här gäller det att rida rätta vägar och ha en smidig och vändbar häst.

Länktips rörande WE:

https://we-podden.webnode.se/

https://www.hippson.se/artikelarkivet/sportkollen/mastaren-tipsar-sa-rider-du-we.htm

Dom olika hinderna:

http://www.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_42094/cf_559/Bilaga_Teknik-_Speedhinder_2015.PDF

http://www.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_54978/cf_559/S-kerhet_hinderinl-rning_m_bilder_JB_25_april.PDF

Presentationsfilm: https://vimeo.com/133369094

Programmen: http://www.ridsport.se/Tavling/Working-Equitation/Tavling/

Banvallen där många av tävlings banskisserna finns: http://ulrikapernler.wixsite.com/banbankenwe