Aprilia Fellebro och Royal Tiara
FOTO: summertour

Aprilia Fellebro och Royal Tiara vann Summertour 2018

Det är fredagkväll och vi styr bilen mot Björkhult, Åshyttan. Det stormar och regnet öser ner och det slår oss att hösten kom snabbare än väntat. Vi åker en bit ut i skogen på lite snirkliga vägar innan vi kommer fram till familjen Fellebros hem. Här byts den höstliga känslan snabbt ut mot den varma, härliga stämningen som vi möts av när vi kikar in i stallet och hör Aprilia glatt säga hej när vi kommer in igenom dörren.

Vi är hemma hos Aprilia Fellebro för att göra ett reportage eftersom hon tillsammans med sin ponny Royal Tiara vann Summertour 2018. Summertour är en cup i dressyr som pågått under maj-augusti där alla ekipage tävlat mot varandra oavsett nivå. Ekipagen har samlat poäng genom placeringar på lokala, regionala eller nationella tävlingar i länet. Det var en riktigt jämn fajt ända in till slutet när då Aprilia slutade på allra högst poäng.

Aprilia är 14år gammal och hon berättar att hon har haft hennes c-ponny Royal Tiara i två år. Innan har ponnyn jobbat på ridskola. Aprilia beskriver sin ponny som otroligt arbetsvillig och mycket känslig, det råder ingen tvekan om att Aprilia älskar sin ponny och det är med stor ödmjukhet som hon beskriver henne för oss.

Besöket inleds med en prisutdelning, cupen har sponsrats av Stockås Torvströ och en representant från företaget var på plats för att dela ut de fina priserna. Aprilia vann förutom äran, täcke, rosett, schabrak, huva, glansgelé, borste, godis, keps, pennor samt rabatt på torvströ. En glad och tacksam Aprilia tog emot de välförtjänta priserna.

Ann-Sofie Alanen från Stockås Torvströ delade ut priserna

  Vi börjar sedan intervjun över en härligt god kladdkaka och kaffe inne i familjens kök, det är inbjudande och familjärt. Första frågan Aprilia får är vad hennes tanke var när hon såg inbjudan om Summertour 2018. Hon svarar att det första hon tänkte var att det var gott om tid att tävla eftersom cupen pågick under så pass lång tid så det var ”bara att köra” och att det blir en kul grej och ett bra mål att satsa på att samla så mycket poäng som möjligt under cupen. Hon hade dock inte förväntat sig att ha chans att vinna vi det här laget. Aprilia får sedan frågan om hon har startat på fler tävlingar tack vare cupen och svaret är att det har hon gjort men framförallt pushat att starta fler klasser och gå upp i klasserna. Hon valde till exempel att debutera en svårare klass tidigare än tänkt från början vilket dom gjorde med bravur.

summertoursummertour

 Från början trodde Aprilia att hon skulle ha svårt att slåss mot de ekipagen på högre nivå eftersom de får mer poäng för sina placeringar men sedan förstod hon att det fanns färre tävlingar för dessa ekipage så därmed kände hon ändå att det fanns en rättvis chans.

 Vi pratar och diskuterar lite allmänt om cupen och reglerna och Aprilia tycker att det har känts bra, rättvist och sporrande och hon hoppas på en repris nästa år.

42418646_769684506710876_6063199443363037184_n

Vid frågan om teamet har valt fler tävlingar inom Örebrodistriktet i år är svaret ja. Både Aprilia och mamma Jhonna-Maria är övertygade om att de annars hade tävlat mer utanför distriktet och eftersökte lite jämnare tävlingstillfällen under sommaren i Örebrodistriktet. Nu var det lite glest i mitten och mer hektiskt i början och slutet. Vi är rörande överens om att tävlande har ökat i ponnydressyren i år tack vare cupen och dessutom har gemenskap genomsyrat tävlingarna och man har umgåtts mer med ”konkurrenterna” eftersom man har haft en gemensam nämnare i Summertouren. Man har fått nya vänner i olika åldrar tack vare att alla har tävlat tillsammans.

I Aprilias team har förutom familjen & Tiara även tränare Ida Eriksson men också övriga tävlingskompisar funnits med. Aprilia säger också att hon vill passa på att tacka Gila och Sofie som kom tvåa respektive trea i cupen för riktigt bra motstånd som sporrade henne att hela tiden prestera.

 Aprilia tycker att cupen har gjort att hon har haft mer fokus med träningen, man vet att man måste gå ut och träna för att hålla formen uppe hela tiden. Detta har i sin tur lett till att Aprilia har lärt känna sin ponny ännu bättre och mamma Jhonna-Maria ger ett exempel då Tiara fick lite ont i ryggen en period vilket Aprilia märkte direkt. – Jag märkte direkt att det inte var som vanligt, berättar Aprilia. Det visade sig då att Tiara hade fått lite problem av en ny sadel vilket åtgärdades omedelbart varpå Tiara återgick till att vara som vanligt igen.

42270749_674909389576230_2117584572471312384_n

När Aprilia får frågan om vad som varit tuffast under cupen så svarar hon efter en stunds funderande att det har varit en liten press och ibland lite tufft mentalt. Det handlade om små marginaler på slutet och det krävdes att man presterade 100 % hela tiden.

Det som ekipaget är starkast på i programmet är volter och det som är lite svårare är skritten där hon lätt blir lite kort och spänd.

Vi var nyfikna och undrade lite hur teamet tänker framåt och närmast nu väntar faktiskt ytterligare några tävlingsstarter med förhoppning om att kvala till en högre klass. I övrigt står vinterträningen framför dörren och där kommer det förutom den vanliga träningen även appliceras mental träning. I framtiden finns mål och drömmar om större mästerskap och längre fram finns  planer om att fortsätta karriären med stor häst.

summertoursummertour

Slutligen fick Aprilia frågan om vad hon vill ge för tips och råd till dom som är nyfikna på att delta i summertour 2019? Aprilia svarar att hon inte tycker att dom ska låta motståndet skrämma dom, tack vare poängsystemet har alla lika chans, det har dessutom varit en stor drivkraft och motivation att komma ut på både träning och tävling. Hon tycker verkligen att man ska ta chansen att vara med! Även om man inte har som mål att vinna så tycker hon att det blir en bra utveckling att rida mot ett mål.

När vi har pratat med Aprilia och hennes mamma går vi ut i stallet för att Aprilia ska göra iordning Tiara för en prisceremoni och fotografering. Stallet är nybyggt, det är ljust och luftigt och var sak har sin plats. Bredvid Tiara står familjens storhäst Dayton som mamma Jhonna-Maria rider till vardags.

summertour

   När Tiara har fått utrustning på sig går vi bara en liten bit nedanför stallet där stallets ridbana ligger, även här är det ordning och reda och det ser inbjudande ut.

Aprilia får gratulationer och lyckönskningar och rider ett härligt ärevarv tillsammans med Tiara.

summertour42302541_2193027804043098_8880903121472061440_n

Stort grattis Aprilia och Royal Tiara!

----------------------------------------------------------

Snart kommer information om Summertour 2019!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


___________________________________________________________________

För att uppmuntra ponnydressyren i Örebro Län har vi glädjen att i samarbete med Stockås Torvströ presentera Summertour Ponnycup 2018, en cup för dig som tävlar dressyr på ponny oavsett nivå.

Här kan du läsa regler och bestämmelser kring cupen:

regler summertour 2018

Anmälan via mail till anki@distriktet.nu (cupavgiften ska vara betald för att ekipaget ska räknas som anmält)

Aktuell ställning uppdaterad 2018-08-27

Vinnaren av Summertour 2018 presenteras inom kort!

1. Aprilia Fellebro - Royal Tiara             75
2. Gila Lindblad - Kilcorban Queen             70
3. Sofie Ekman - Lilli             58
4. Emilia Svensson - Royalty             39
5. Nova Persson - Kumlaby Edward             31
6. Wilma Martinsson - Farina
            29
7. Cesilia Lundberg - Ängaby Victor             25
8. Julia Åkerhielm - Bränntomts Wera             14
9. Emilia Liljeberg - Krabat             11
10.
Malin Qvarfordt - Gloria               9
11.
Klara Seilitz - Bjärbys Paradiso  
11.
Lovisa Ekman - Hagaby Bryn Mawr  
     
     

Senast uppdaterad: 2018-09-24