Parasport

Grenledare parasport

Birger Ramnebrink
070-485 44 56
birger.ramnebrink@gmail.com 2019

Rebecka tog silver på Special Olympics

Rebecka Mårtensson från Jönköpings Fältrittklubb red hem ett silver i klassen English Equitation under Special Olympics som avgjordes i Abu Dhabi den 14-21 mars.

 FOTO: Parasport Sverige/Special Olympics Sverige

De svenska ryttarna inledde sitt tävlande måndag den 18 mars och Rebecka slog till direkt med silver i sin division i Equitationklassen, level A. Med hästen Asparagus fick hon ihop 40 poäng. Guldet gick till Spencer Roberson från USA som red ihop 45 poäng. Stort grattis Rebecka! 

Rebecka 2Rebecka med hästens Asparagus och ledaren Helén Erlandsson. 

Svenska Jimmy Andersson från Gotland tog några dagar senare ett silver i dressyrklassen, heja Jimmy!

Rebecka och JimmyDet blev ett lyckat mästerskap för våra svenska ryttare. 

Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida.Inom Svenska Ridsportförbundets medlemsföreningar finns en omfattande verksamhet för ryttare och kuskar med funktionsnedsättning. Ca 4.000 ryttare med funktionsnedsättning får genom ridsporten möjlighet till en meningsfull fritidssysselsättning och tävlingskarriär.

 Majoriteten har en kognitivt funktionsnedsättning och ofta ett eller fler tilläggshandikapp. Ridsport ger även ca 1.500 rörelsehindrade, drygt 100 hörselskadade och lika många blinda och synskadade ryttare möjlighet till en aktiv fritid.

Att rida med funktionsnedsättning
Ridning för ryttare med funktionsnedsättning bedrivs antingen som fritidsridning eller hästunderstödd terapi/ridterapi. I Svenska ridsportförbundets regi har man fokus på att erbjuda ryttare med funktionsnedsättning en aktiv fritidssysselsättning och sport. Tusentals ryttare erbjuds ridutbildning anpassad utifrån sina egna förutsättningar under ledning av utbildade instruktörer. Det förekommer även samarbeten med olika terapeutiska verksamheter på ridklubbarnas egna anläggningar. Se vidare under rubriken Att rida på ridskola med funktionsnedsättning

Att tävla med funktionsnedsättning
I Sverige består tävlingssystemet för ryttare med funktionsnedsättning av två delar. En där man tävlar på egen häst och en med möjlighet att låna häst av arrangören. Tidigare reds alla dressyrtävlingar på lånade hästar, men allteftersom sporten utvecklades både i Sverige och internationellt, utvecklades även möjligheten att tävla på egen häst. Tävlingarna delas in i fyra grader, beroende på hur mycket funktionsnedsättningen påverkar ridningen. Ryttaren rider program som är speciellt utformade för att passa de olika graderna.

I Sverige kan du även tävla i körning!

Under rubriken Att tävla med funktionsnedsättning i menyn till vänster hittar du mer information om vad du behöver tänka på om du vill börja tävla.

HÄR kan du läsa med om att tävla med funktionsnedsättning

Svenska Ridsportsförbundets hemsida hittar du mer info om funktionsnedsättning och ridning.


Senast uppdaterad: 2019-03-25

Annons