1954
Ridsportförbundets fjärde ben var Svenska Ponnyföreningen som bildades 1954. Idag kan det vara svårt att tro det men för femtio år sedan var ponnyer en bristvara på ridskolorna.
Svenska Ponnyföreningen bildades formellt den 27 november 1954 vid ett möte på Östermalmskällaren i Stockholm. Syftet var att samla alla de människor landet runt som var intresserade av de små hästarna som stod i skuggan av arméns halvblod och de inhemska gotlandsrussen. Ponnyer var länge en raritet inom svensk ridsport och först på 1970-talet började de bli en allt vanligare syn på ridskolor och tävlingsbanor.
SPF skulle främja ponnyavel och ponnysport. Bengt Forsman valdes till ordförande och bland övriga initiativtagare var vice ordförande Åke Johansson, sekreteraren CJ Lewenhaupt, kassören Gunnar Sundberg samt Gustaf Fohlin och Gunnar Högberg. Bengt Forsman var ordförande i SPF i 34 år.
Den 28 november 1954 hade SPF, som till en början var en avelsförening, sitt första arrangemang med uppvisning och typbesiktning av ett 40-tal ponnyer i A 1:s ridhus i Stockholm. Dagen efter kunde allmänheten läsa om arrangemanget i Svenska Dagbladet: ”besökarna fick se fler ponnyer än någon cirkus skulle kunna visa”.
Under Ryttarolympiaden 1956 tog SPF, genom bland andra legendariska Ella Winblad von Walter, tillfället att marknadsföra sin verksamhet genom uppvisningar under hela OS, en särskild Ponnystadion med inträde; 1 krona för de små och 2 kronor för de stora.
Samma år arrangerar Peder Henrik Lovén det första ponnyridlägret i landet i SPF:s regi på gården Lilla Hästnäs utanför Visby - på russ förstås. I december skräller Göteborgs ridhus med att hålla ridlektioner med sina 16 ponnyer. En fullkomlig revolution i ridsportvärlden! 
Ponnyer tar plats vid sidan av de vanliga svenska halvbloden. 1956 arrangerades särskilda ponnyuppvisningar i samband med de olympiska spelen, för att visa på ponnyernas förträfflighet och breda användningsområde.
1964 firar SPF tio år och räknar till 700 enskilda medlemmar i 24 lokalklubbar. Inom ponnyföreningen fanns till en början både de som var intresserade av ryttartävlingar och de som var intresserade av avelsverksamhet. År 1965 delades föreningen i dessa två delar och tio år senare, 1975, tillkom även Svenska Ponnytravföreningen. I början av 80-talet har antalet ökat rejält till 361 anslutna föreningar och 3 000 ponnyryttare har löst licens.
När SPF 1993 går in i nya Svenska Ridsortförbundet är det med vind i seglen. 4 413 ryttare har ponnylicens. Året därpå minskar antalet starter på häst medan ponnystarterna ökar med hela 20 procent.