• Hem
  • Vår historia
  • Din historia
  • En rolig historia
  • En annan historia

Bilder och ögonblick från ridsportåren som gått

2012 fyller Svenska Ridsportförbundet 100 år. Det firar vi genom att berätta din och vår historia. Här nedan publicerar vi inskickade bilder och minnen. Skicka in dina bilder via vårt formulär. Du kan också läsa historier och skicka in din historia HÄR

  • Ponnyungen Rolf-Göran

    Ponnyungen Rolf-Göran

    Ponnyungen Rolf-Göran

    Ponnyungen Rolf-Göran

    Visste ni att Rolf-Göran Bengtsson startade sin karriär som fälttävlansryttare!? Mellan åren 1977-1979 blev det två guld och ett brons på svenska mästerskapen för ponny.

    FOTO: Krister Lindh

  • Wahlströms Ponnyklubb

    Wahlströms Ponnyklubb

    Wahlströms Ponnyklubb

    Wahlströms Ponnyklubb

    Medlemskort i Wahlströms Ponnyklubb 1965.

    Inskickat av Kerstin Hansson

  • Trolle på ryttarstadion

    Trolle på ryttarstadion

    Trolle på ryttarstadion

    Trolle på ryttarstadion

    Ett starkt minne är när jag var och tävlade på vår B-ponny Trolle på Stockholms ryttarstadion på 80-talet. Vi småryttare var inbjudna att tävla mot/med strofräsarna Hugo Simon , Eddie Macken mfl i duellhoppning och stafetthoppning (en enorm upplevelse). I alla fall kom en gammal farbror fram och gosade med min häst flera gånger, och tyckte att såå ska en häst se ut (russ och fjording). Till dagen efter hade han tagit med sig alla sina gamla hästsaker från när han låg på K1 (1912) och ville att jag skulle ha dem. Jag har fortfarande pisken kvar. Den bästa jag haft.

    Inskickat av Ulrika Sjöberg Rundqvist, Gävle Ponnyklubb

  • Jubileum à la Dalarna

    Jubileum à la Dalarna

    Jubileum à la Dalarna

    Jubileum à la Dalarna

    Dalarnas Ridsportförbund firade ridsportens jubileum med Ridsportens Dag på Svedens Gård i Falun där Helene och Göran Knutsson drivit ponnyridskola sedan 1950-talet. Historiska Sveden-bilder i collage sammansatt av distriktets vice ordförande Matts Gregori utgjorde affisch för arrangemanget.

    Inskickat av Louise Tysklind, Dalarnas Ridsportförbund

  • Tänk dig...

    Tänk dig...

    Tänk dig...

    Tänk dig...

    Tänk dig...
    - att få sträcka ut i full galopp över en sommaräng - och känna musklernas samspel och kraft....
    - att skritta ut en vintermorgon längs en stig täckt med nattens nysnö....
    - att få höra hästarnas hälsningsgnäggande när du öppnar stalldörren...
    - att mötas av hälsningsgnäggande och full galopp när du visslar i hagen....
    - att känna en hästmule som försiktigt undersöker dina fickor efter godis, eller som blåser i ditt ansikte....
    - att följas av en nyfiken häst när du går genom hagen....
    - att rida längs en skogsväg en gnistrande kall vinterkväll. Höra knastret under hästens hovar i en frisk trav....
    - att lyssna till det rofyllda tuggande av hö en sen kväll i stallet....

    En vridning på huvudet, en blick från sammetsbruna mörka ögon. Beröring, fjäderlätt, elektrisk. Rörelse - smidig och mjuk. Minnet av en fyrbent vän....

    Mina känslor för hästar!

    Inskickat av Carina Sundström, Epona Ryttarsällskap

  • Känsla för Hästar

    Känsla för Hästar

    Låttas Känsla för Hästar

    Låttas Känsla för Hästar

    Som en moderskärlek och en tonårsförälskelse - överseende och med mycket små krav på ömsesidighet. En mule mot kinden är bränsle på elden och lön för mödan.

    Inskickad av Låtta Skogh

  • Känsla för Hästar

    Känsla för Hästar

    Mettes Känsla för Hästar

    Mettes Känsla för Hästar

    Min känsla för hästen är som en ros, för varje dag det går växer den och blir starkare och starkare. Den underbara dova gnäggning som möter en när man på morgonen närmer sig stallet, hästen känner alltid igen dina steg - den vet - känslan är stark. Rätt känsla varar för evigt.

    Inskickad av Mette Grön

  • Känsla för Hästar

    Känsla för Hästar

    Amandas Känsla för Hästar

    Amandas Känsla för Hästar

    En stödjande hand, när man är ledsen
    En ledsagande röst, när man inte vet vart man ska
    En varm känsla, som tar mig igenom alla tunga dagar
    En lycka, som aldrig kan beskrivas
    Hästarna är mitt liv, mitt allt. I vårt och torrt så är det alltid lycka att få trycka in näsan i halsen och bara få känna lukten och värmen av häst.

    Inskickad av Amanda Sjödelius

  • Känsla för Hästar

    Känsla för Hästar

    Mias Känsla för Hästar

    Mias Känsla för Hästar

    Min känsla för hästar är att man alltid har hästen att gå till, den lyssnar alltid på en ! Det är en vänskap som varar för evigt ♥

    Inskickad av Mia Robertsson

  • Känsla för Hästar

    Känsla för Hästar

    Johannas Känsla för Hästar

    Johannas Känsla för Hästar

    Hästarna har vart med och format mig sedan barnsben. De har gett mig glädje, passion, kärlek och en tro på mig själv som jag alltid kommer bära med mig. Den häst jag har idag har funnits där när omgivningen har svikit, vilket jag är honom evigt tacksam för! ❤

    Inskickat av Johanna Karlsson

  • Historiskt bete

    Historiskt bete

    Historiskt bete

    Historiskt bete

    Träningsvägar anlagda på Wäsby. De användes inför OS 2012. Clarence von Rosen såg till att fälttävlansryttarna satte kondition i sina hästar
    Idag är de vackra hagarna med stora månghundraåriga ekar naturreservat och bete för unga hästar. Här längs med sjön Öljaren på godset Wäsby anlade Clarence von Rosen, Svenska Ridsportförbundets grundare, träningsvägar som ännu är synliga. Hästarna följer gärna de väl bevarade slingorna som går i en åtta genom ekdungarna.  
    Möjligen kan här finnas en häst som känner historiens vingslag och vill till ett nytt olympiskt spel.
    Den som invigde "hästtäflingarna", som var med för första gången i OS-sammanhang var baron Piérre de Coubertin. Han deltog själv i spelen i grenen litteratur!

  • Våga vinn

    Våga vinn

    Våga vinn

    Våga vinn

    Den som inte vågar kämpa vinner inget pris!

    Jag vill berätta för er om när mina ponnytjejer tog en efterlängtad tredjeplats i en utav Bohuscupens delomgångar i hoppning.

    Bohuscupen är en liten cup som riktar sig till de som inte har tävlat så länge utan är rätt nya på sin sak. Det går i Ld+5 centimeter och är nu dessutom en stilhoppning.
    Vi har varit med i Bohuscupen i många år med Kållereds Ryttarförening med lite blandade resultat. Saken är att då vi inte har någon ridskola får man bara ha med tre ekipage där samtliga av de tre räknas. Medan de andra lagen med ridskola får lov att ha med fyra ekipage. Så vi har haft det lite kämpigt där ibland då vi fått på oss ett nedslag eller liknande så är vi snabbt ”ute” ur tävlingen.

    Men så denna gången, den 3 april i Alleby 2011, hände det som just vi behövde!

    Vi hade tre ekipage med oss och första tjejen går in och gör en kanonrunda, felfri och snyggt ridet. Vi var alla mycket glada. Andra tjejen fick ett stopp i förklassen så vi var lite oroliga inför laghoppningen, men även de ekipaget gjorde mycket bra ifrån sig och höll nollan och gjorde en snygg ritt. Siste ryttaren var självklart väldigt nervös, och det var såklart alla vi andra också. Både familj och vänner var med, och vi såg nu att vi hade en chans att kunna få en placering. I förklassen hade ponnyn hoppat åt sidan så tjejen ramlat av, så visst var det också en bidragande effekt till att vi var nervösa.

    Jag drog på mig mitt pokerface, stöttade tjejen och berättade hur hon skulle göra för att få runt sin ponny på banan. Det handlade om tillit, bestämdhet och om att våga, våga lite på sig själv, och tro på sin ponny. När det var dags för våran siste ryttare stod vi alla på spänn, och höll tummarna så gott vi alla kunde!
    Och hon gjorde det!!! Hon red bestämt, beslutsamt och gjorde en fantastisk insats. Hon gjorde sin bästa runda! När vi förstått att hon var helt felfri blev det en stor lättnad i ”fanklubben”. Just då struntade vi egentligen i placering eller liknande, vi hade redan nått ett av våra mål. Alla hade hållit sig på nollan och var felfria. Tjejerna var glada och hästarna verkade himla nöjda. Men att vi då dessutom hamnade på tredje plats och fick med oss rosetter och pris hem gjorde förstås det hela ännu roligare.

    Att få se tjejerna gå in på prisutdelning och ta emot pris var en oerhört härlig känsla. Så som de jobbat, tränat och kämpat för detta. Att ha fått leda dem igenom detta, stöttat dem och funnits vid deras sida var ett stort nöje för mig. Nu fick man det svart på vitt, man ska aldrig sluta kämpa, eller säga att det ”aldrig” kommer att gå. Allt går om man vill, man får bara inte ge sig!

    Tjejerna som red i laget var Hanna Karlsson, Elin Skoglund och Felicia Lund.
    Jättekul att våran lilla klubb dessutom hade med oss ett stort gäng som hejade, hjälpte och pushade varandra. Det kallar jag go klubbkänsla och härlig gemenskap. Precis så det ska vara! Heja Kållereds Ryttarförening

    Inskickad av: Michaela Görloff, lagledare i Kållereds Ryttarförening

  • Världens lyckligaste tjej

    Världens lyckligaste tjej

    Världens lyckligaste tjej

    Världens lyckligaste tjej

    Här går den lyckligaste tjejen i världen! Äntligen, äntligen har jag fått min första egna häst! Eller fått och fått, jag sparade och sparade… 3000 kronor kostade min drömhäst, en treårig fjording som jag döpte till Indian. Han stod i ett stall sju kilometer hemifrån och en vårmorgon steg jag och pappa upp tidigt, tidigt och tog bilen dit. Sedan gick vi på småvägarna hela vägen hem.

    Inskickad av Annica Feltendal

  • Så här minns jag Jan Svanlund

    Så här minns jag Jan Svanlund

    Så här minns jag Jan Svanlund

    Så här minns jag Jan Svanlund

    Jan Svanlund var en fullblodsjournalist. Han var alltid påläst, kunnig och saklig. Han gjorde så mycket för svensk ridsport sedan han tog över kommenterande efter Anders Gernandt. Här intervjuar han Helena Persson under Falsterbo Horse Show.  Han var en fantastisk arbetskamrat och medmänniska.
    Dessutom var Jan ödmjuk inför varje arbetsuppgift. Han lämnade livet alldeles för tidigt och är djupt saknad av många inom ridsporten.

    Inskickat av Lotta Björe

  • Ridläger på Sindarve

    Ridläger på Sindarve

    Ridläger på Sindarve

    Ridläger på Sindarve

    Sommarminnen för många barn och familjer under många somrar och i flera generationer är ridläger hos familjen Horwitz på Sindarve Gård på Gotland. Fjordingarna och barnen trivs och har kul tillsammans.

    Inskickad av Helena Höglund

  • Har ridsporten att tacka

    Har ridsporten att tacka

    Har ridsporten att tacka

    Har ridsporten att tacka

    Vi har rensat ut ett antal hundra kilo hästskit tillsammans, gått upp ett antal timmar för tidigt både en och två helger. Svettats sönder i för varma ridhus, frusit sönder i för kalla. Hästar har klivit oss på tårna och sprungit på helt andra sätt och vis än vi velat stundtals.

    Tillsammans har vi gråtit och förbannat oss över domare utan tycke och smak. Men jag skulle inte för mitt liv byta ut något av det, för av allt det vi utstått ihop har vi fått mångfaldigt tillbaka i glädje och lycka. Jag har ridsporten att tacka för mycket!

    Inskickad av Rebecka Nero, Nynäshamns Ridklubb

  • En kall vinterdag 1964

    En kall vinterdag 1964

    En kall vinterdag 1964

    En kall vinterdag 1964

    Den första häst som jag, Karin, Karin och Berit skötte om. Vi var 10 år gamla 1964 och för små för att rida eller köra denna nordsvenska häst Eivin Vesta. En blankare häst fanns inte då vi alla fyra ägnade all vår tid till att mocka och rykta henne.

    Bilden är tagen av min pappa en vinterdag, det blåser och det känns skönt att värma kinden mot Vestas varma huvud.

    Inskickad av Inga Westlund

  • Show med tjejgänget

    Show med tjejgänget

    Show med tjejgänget

    Show med tjejgänget

    Bilden är tagen för cirka 16-17 år sedan på en mycket liten ridskola som drevs av medlemmarna i klubben. Vi hade avslutningshow med egna och inlånade privathästar. Sedan blev det omorganisation med ridskolechef och dylikt och flickgänget splittrades.

    Obs! Alla hästarna är skimlar, till och med käpphästen.

    Jag minns med vemod och glädje alla timmarna i stallet med tjejerna. Man gjorde i ordning hästarna i ett gäng, gick till ridhuset cirka 400 meter och tog med de som ridit tillbaka till stallet. Och så ett nytt gäng igen fram till kvällsfodringen eller till vuxengänget skulle rida.

    Inskickad av Gun Hilmerby

  • Gårdshästar på 20-talet

    Gårdshästar på 20-talet

    Gårdshästar på 20-talet

    Gårdshästar på 20-talet

    Bästa vännen arbetshästen. 1920-tal på Närkeslätten.

  • Sommarbad

    Sommarbad

    Sommarbad

    Sommarbad

    Ett sommarminne när jag och mina kompisar badade med shettisarna på vår ridklubb. Vi brukade göra det varma dagar, längtar tillbaka.

    Inskickad av Josefine Yakoub

  • Lysekils Ponnyklubb

    Lysekils Ponnyklubb

    Lysekils Ponnyklubb

    Lysekils Ponnyklubb

    En bild på Bonita, en älskad ridskoleponny på Lysekils Ponnyklubb år 1971.

    Inskickad av Irene Karlsson

  • Hästens dag i Luleå 1978

    Hästens dag i Luleå 1978

    Hästens dag i Luleå 1978

    Hästens dag i Luleå 1978

    Eiie Mikaelsson i vagn landå/kupé från 1882 dragen av Bramin och Botvid på Hästens Dag i Luleå 1978.

  • Boerihjälmarnas tid

    Boerihjälmarnas tid

    Boerihjälmarnas tid

    Boerihjälmarnas tid

    Det var då..... Boerihjälmar och shetlandsponnyer.

    Inskickad av Mari Mujunen.

  • Arbete på fältet

    Arbete på fältet

    Arbete på fältet

    Arbete på fältet

    Inskickad av Malin Larsson

  • Pia & Jocke 1971

    Pia & Jocke 1971

    Pia & Jocke 1971

    Pia & Jocke 1971

    Inskickad av Sandra Karlsson

  • Pelle och Sussie

    Pelle och Sussie

    Pelle och Sussie

    Pelle och Sussie

    Per-Olof "Pelle" Högberg med sin ridhäst Sussie. Pelle föddes 1923 och bodde hela sitt liv ensam på timmergården han byggt själv i Kopparberg. Bilden är tagen någon gång på 1940-talet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Tel 0220-456 00
Fax 0220-456 70
kansliet@ridsport.se
Logga in